✨️ Obserwuj #mirkoanonim Miry, w sprawie tego jak kaUolicja robi dobrze sektorowi nieruchomości (w szczególności firmom zagranicznym) oraz bankierom jednocześnie ryjąc na sucho bez litości tubylców mam dwa artykuły:
1) gorący bo dotyczy mieszkalnictwa- mf ma w planach zwolnienie z podatku wypłaty dywidendy dla reitów (prawdziwi "landlordzi")
2) drugi który umknął wysmrodkom - biedne banki dają pożyczki niewypłacalnym a potem mają problem z wyegzekwowaniem długu więc to samo ministerstwo co wyżej pędzi na ratunek i ułatwi sprzedawanie wierzytelności zadłużonych firmom windykacyjnym (taka możliwość obecnie istnieje ale jest utrudniona)
(tylko preview ale jest tam wszystko co trzeba wiedzieć)
"Propozycja legislacyjna resortu finansów to przede wszystkim wyjście naprzeciw oczekiwaniom sektora bankowego, który od lat zmaga się z rosnącą liczbą niespłacanych na czas kredytów. Dziś sprzedaż tego rodzaju zobowiązań podmiotom trzecim, czyli np. firmom windykacyjnym, jest znacząco utrudniona, a przez to także średnio opłacalna dla samych zainteresowanych. Projektowane przepisy mają to zmienić, m.in. upraszczając procedury sprzedaży i zachęcając do odkupowania od banków ich zobowiązań. Dzięki temu banki łatwiej pozbędą się ciążących im umów kredytowych zawartych z dłużnikami, którzy popadli w finansowe tarapaty."
Anonim (nie OP): O, REITy bez dywidend? To w sumie spoko.
Ja mieszkanie mam na mały procent zafiksowane na jeszcze 2 lata (mniej więcej do końca spłaty) z czasów COVIDa i trochę inwestycji w REITach które mają większy % więc finalnie finansowanie kredytu wychodzi za darmo, a z tym zwolnieniem z podatku to jeszcze bardziej na plus.
Dziwi mnie, że ludzie nie brali ile wlezie taniego kredytu za COVIDa na fixa. Właściwie darmowe
Miry, w sprawie tego jak kaUolicja robi dobrze sektorowi nieruchomości (w szczególności firmom zagranicznym) oraz bankierom jednocześnie ryjąc na sucho bez litości tubylców mam dwa artykuły:
1) gorący bo dotyczy mieszkalnictwa- mf ma w planach zwolnienie z podatku wypłaty dywidendy dla reitów (prawdziwi "landlordzi")
https://www.prawo.pl/podatki/czy-jest-szansa-na-regulacje-reit,526442.html
2) drugi który umknął wysmrodkom - biedne banki dają pożyczki niewypłacalnym a potem mają problem z wyegzekwowaniem długu więc to samo ministerstwo co wyżej pędzi na ratunek i ułatwi sprzedawanie wierzytelności zadłużonych firmom windykacyjnym (taka możliwość obecnie istnieje ale jest utrudniona)
https://www.gazetaprawna.pl/firma-i-prawo/artykuly/9477850,banki-latwiej-pozbeda-sie-niesplacanych-kredytow.html
(tylko preview ale jest tam wszystko co trzeba wiedzieć)
#polska #mf #kredyt #bank #banksterzy #finanse #nieruchomosci #mieszkania #reit #reity #funduszeinwestycyjne
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Ja mieszkanie mam na mały procent zafiksowane na jeszcze 2 lata (mniej więcej do końca spłaty) z czasów COVIDa i trochę inwestycji w REITach które mają większy % więc finalnie finansowanie kredytu wychodzi za darmo, a z tym zwolnieniem z podatku to jeszcze bardziej na plus.
Dziwi mnie, że ludzie nie brali ile wlezie taniego kredytu za COVIDa na fixa. Właściwie darmowe