Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć,

W tym roku skończyłem magisterkę na kierunku Informatyka i Ekonometria, czyli statystyka i ekonometria XD. Obecnie pracuję na uop w dużym przedsiębiorstwie, rok stażu. Praca dynamiczna, dużo liczenia, optymalizacji, planowania, nawet trochę zarządzania. Liczenie to nie są żadne modele ani inna wiedza tajemna. Dużym plusem jest to, że dużo robię ze szczytem piramidy czyt. kadrą kierowniczą i mogę sobie obserwować cały przekrój biznesu.

Zastanawiam się trochę co robić dalej, w sensie rozwoju. Na studiach poznałem minimum programowania, ale było stricte pod statystykę. Głownie Python i R. Dzięki temu + znacznie więcej które ogarnąłem w domu, w obecnej pracy usprawniłem masę rzeczy, a wymyśliłem i zautomatyzowałem, przynajmniej jeżeli chodzi o liczenie, jeszcze więcej. Myślałem żeby iść w to trochę dalej, ale nie wiem czy jest sens tzn. nie wiem co mogę robić dalej, bo kursy na udemy to chyba scam i strata czasu + umiem cokolwiek tylko w tych dwóch basic językach.

Myślałem też o tym aby skupić się na stronie finansowej, czyli w przypadku aktualnej branży commodities, głownie hedging.

Nie mam dzieci, więc mam trochę czasu na dokształcanie się w czasie wolnym. Nie mam jednak pojęcia za bardzo w którą stronę iść i jak to zrobić.

#programowanie #programista15k XD #pracbaza #pracait #praca #rozwojosobisty

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Z opisu wynika, że Twoim przeznaczeniem jest ścieżka analityka biznesowego. Bycie inżynierem danych to nudna robota. Skończysz jako Power BI developer robiąc tabelki i wykresy dla biznesu. A z opisu widzę że pracujesz z biznesem, masz jakieś sukcesy w optymalizacji procesów biznesowych. Wiedza ze statystyki, Pythona czy R będzie działać tylko i wyłącznie na Twoją korzyść.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Mam wrażenie że martwisz się że nie znasz X języków, lub źle czytam między wierszami. Moim zdaniem, po takim kierunku studiów nie będziesz programistą sensu stricte - i mam tu na myśli to, że to dla ciebie dobrze. Z wiedzą domenową i silną matematyką mógłbyś uderzać w kierunkach SI czy właśnie analityki itd.

Nie widzę dużego sensu byś uczył się silnie typowanego języka, czy wałkował algorytmy które są już
  • Odpowiedz