Zbieram pomysły, jak zmusić się do picia wody w ciągu dnia. Próbowałem już: - mieć zawsze baniak/bidon z wodą przy biurku - działa przez tydzień, potem nudzę się i wypadam z rutyny, - butelka z pod'sami smakowymi - totalny scam, - aplikacja z przypominająca o piciu wody, - 3 dni udało mi się zmuszać do wypicia na raz 900 mL, 3 razy dziennie.
Nie chce mi się tej wody pić, nie mam pragnienia w ciągu dnia - dzisiaj na siłowni wypiłem 0,5 L, potem dwie kawy i do 19 praktycznie może 1x szklankę wody. Badania krwi w normie, ale hematokryt w górnej granicy - ewidentnie piję za mało wody, ale nie potrafię wyrobić nawyku.
@mirko_anonim: A jaką wodę pijesz? Zimna z lodówki inaczej smakuje i może lepiej wchodzić niż w temperaturze pokojowej. Może pijasz mineralną, a ona jednak ma taki swój "mineralny" posmak, ja wolę zdecydowanie źródlaną, żywiec zdrój ftw, ma dla mnie mega neutralny smak. A może wolisz gazowaną? Ja uwielbiam. A może woda z dodatkami? Od takich domowych sposobów jak dodanie cytryny, limonki, mięty po wody tzw. aromatyzowane np. żywiec zdrój naturals,
@mirko_anonim: Nadmierne spożycie kawy może zwiększyć utratę moczu i elektrolitów, dlatego kluczem jest umiar oraz odpowiednie uzupełnianie płynów, przede wszystkim wodą i tak w kółko. Warzywa i owoce jako soki bez cukru¯\(ツ)/¯
uporządkowany-narrator-79: Te legendarne już 2 litry wody dziennie to totalne bzdety. Pij wtedy gdy jesteś spragniony. Jeśli mocz nie jest żółty i nie jesteś odwodniony, to wszystko w porządku. Picie wody na siłę jest głupotą.
@mirko_anonim: Masz dwie opcje, pierwsza kup sobie aromaty bolero i mieszaj z wodą, druga to zrób sobie domowe elektrolity, możesz pić mniej, a będziesz lepiej nawodniony @mirko_anonim Op ma hematokryt w górnej granicy, więc już ma początki odwodnienia, więc musi przyzwyczaić organizm do większej ilości
cierpliwy-przewodnik-94: A jak z codziennym bólem głowy, zawrotami głowy, epizody utraty przytomności? Jak nie ma to raczej mała szansa na bycie odwodnionym.
#silownia
#mikrokoksy
#dieta
Zbieram pomysły, jak zmusić się do picia wody w ciągu dnia.
Próbowałem już:
- mieć zawsze baniak/bidon z wodą przy biurku - działa przez tydzień, potem nudzę się i wypadam z rutyny,
- butelka z pod'sami smakowymi - totalny scam,
- aplikacja z przypominająca o piciu wody,
- 3 dni udało mi się zmuszać do wypicia na raz 900 mL, 3 razy dziennie.
Nie chce mi się tej wody pić, nie mam pragnienia w ciągu dnia - dzisiaj na siłowni wypiłem 0,5 L, potem dwie kawy i do 19 praktycznie może 1x szklankę wody.
Badania krwi w normie, ale hematokryt w górnej granicy - ewidentnie piję za mało wody, ale nie potrafię wyrobić nawyku.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
@mirko_anonim Op ma hematokryt w górnej granicy, więc już ma początki odwodnienia, więc musi przyzwyczaić organizm do większej ilości
Jak nie ma to raczej mała szansa na bycie odwodnionym.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰