Aktywne Wpisy

32cm +605
źródło: FB_IMG_1778474329940
Pobierz
Hej! Mam obecnie iPhone 14 pro. No i w sumie oprócz tego, ze zjechałem juz baterie (80%), to telefon działa idealnie. Jest szybki, ma fajny ekran, robi świetne zdjęcia. Do tego używam go czasem jako kamerki internetowej podczas calli - jakość jest po prostu rewelacyjna. Zastanawiam się czy jest sens wymiany tego modelu na nowy, ale nie widzę po prostu żadnych argumentów. Wymienię baterie za około 300zl i będzie idealnie. Co myślicie?

Mam do wykończenia mieszkanie 42 m2 (w tym łazienka 4,5 m2 i korytarz 4 m2). Zleciłem wycenę do 5 firm wykończeniowych - ceny wahały się od 36 do 44 tysięcy za wykończenie mieszkania. Czas realizacji od 4 do 6 tygodni.
Zapytałem również te same firmy ile by kosztowało wykończenie samej łazienki - ceny od 12 do 16 tysięcy złotych. Czas realizacji 2-3 tygodnie.
Czegoś tutaj nie rozumiem. Wykończenie łazienki w 2/3 tygodnie kosztuje od 12 do 16 tysięcy, gdzie jest tam masa grzebania, docinania płytek, szlifowania do 45 stopni, wiercenie otworów, montaż stelaża, brodzika itp. Jak pęknie płytka to trzeba pokryć straty z własnej kieszeni
Wychodzi na to, że na wykończenie reszty mieszkania czyli gładzie, malowanie, ułożenie paneli, listew itp. ekipa też potrzebuje 2/3 tygodni, ale pracę już wylicza na 24-28 tysięce. (36/44 tysiące minus 12/16 tysięcy za łazienkę).
Logicznie rzecz biorąc, to wykończenie łazienki i reszty powinno kosztować tyle samo (skoro zajmują tyle samo czasu). Albo łazienka powinna kosztować drożej (skoro zajmuje tyle samo czasu, ale jest tam więcej pracy).
Ktoś tu widzi jakąś logikę?
#nieruchomosci #wykonczenie #remont #remontujzwykopem #mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
mieszkanie kosztuje 700 zł za metr kwadratowy.
Czas jest bardzo szacunkowy, bo pewnie obrabiają inne prace w tym czasie i im mniejsza rzecz tym bufor czasowy musi być większy.
BTW. mieszkanie 42m2? toć to łazienka-sypialnia-kuchnia-salon w jednym. Czemu wy takie klitki kupujecie?!
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
Oczywiście że sama robocizna, zwłaszcza jeśli wojewódzkie.
Ekipy już się zakotwiczyły na 1000zl za metr i wyzej jak jeden mąż. Alternatywa to pany Mietki i goście z fixly z niewiadomym skillem. Ewentualnie szukanie gościa/ekipy z dojazdem z daleka.
@mirko_anonim: oczywiscie. Wiekszy zakres,