Aktywne Wpisy

algus +265
Małe #chwalesie Przebiłem 8k netto w mieście gminnym 25k mieszkańców. Przed skończeniem 30 lat. Ja wiem, że wszyscy tutaj #programista15k ale ja jestem tylko skromnym kierasem niższego poziomu w małym zakładzie produkcyjnym ( ͡° ͜ʖ ͡°) #pracbaza
źródło: image
Pobierz
miji1000 +3
#gielda czym się zajmujecie na codzien? Pisze za 2 lata mature i chciałbym się dowiedzieć w jaka najlepsza dziedzinę iść żeby zbierać kapitał na xtb? Proszę pomozcie

Tak czytam o tym co się dzieje w Polsce typu #gospodarka, służba zdrowia, #praca, itp. i poważnie zastanawiam się nad nauką jakiegoś języka obcego (najlepiej europejski) i #emigracja. Jak wy widzicie ten kraj za 5-10-15 lat? Faktycznie tak źle będzie czy tylko straszą nas w mediach? Dużo mamy dzięki UE i sporo jakości na rynku pracy podnoszą zagraniczne firmy (jak na polskie warunki!) ale gdy się całkiem zawiną te wszystkie #korpo i inne to w sumie nie zostanie nam wiele prócz januszexów, magazynów, montowni czy sklepów, a i tam będzie ciężko bo sprowadzamy tanią siłę roboczą. Mam wrażenie, że póki co lecieliśmy przez ostatnie 20 lat na farcie + hajs z Unii + tania ale wykształcona siła robocza, ale ten patent wkrótce się wyczerpie. Fakt, że #demografia kuleje też nie napawa optymizmem. Co prawda wszędzie jest ten trend ale prędzej ludzie z całego świata ruszą na Niemcy czy inne bardziej rozwinięte kraje niż do Polski.
#polska #ekonomia #pieniadze #biznes #finanse #antykapitalizm
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
Jeśli masz konkretne, pożądane na rynku umiejętności, to warto rozważyć emigrację.
Jeżeli jesteś zwykłym korposzczurem, to Twoją największą zaletą jest lokalne pochodzenie i ojczysta znajomość języka. W takich Niemczech zawsze będziesz gorszy od lokalsa, a papierek z UJ będzie mniej wart, niż z jakiejś podrzędnej niemieckiej uczelni. Będziesz tam konkurować z połową świata o coraz mniejszą ilość wygodnych i dobrze płatnych ofert za
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
Czechy od dawna sa zreszta krajem wysokich dochodow a pkb to maja per capita obecnie jak Japonia
@mirko_anonim: To w 2025 nie znasz jeszcze płynnie angielskiego?
@mirko_anonim: Ta konkretna pożądana umiejętność to jeden kurs na ciężarówkę czy koparkę w Niemczech/Holandii/Irlandii/Szwecji i jesteś od razu dobrze opłacanym fachowcem.bez konieczności posługiwania się językiem na C1.
Obecnie wyż demograficzny 40-50 Latków wychowanych w kulturze wyścigu szczurów i niskich plac napędza gospodarkę.
Kiedy te pokolenia zaczną się starzec, zabraknie sensownych ludzi do pracy i korpo zaczną się stąd wynosić. Napłyną masy imigrantów, wzrośnie przestępczość, będziemy smutnym krajem emerytów biedaków.
Naturalnie padnie też system ochrony zdrowia, pokolenie wyżu będzie żyć o wiele krócej niż ich rodzice.
Za 2