Wpis z mikrobloga

✨️ Jak znaleźć dobrego psychiatrę dla nastolatka?
Mireczki i Mirabelki, piszę z anonimowych, bo sytuacja jest prywatna, a coraz bardziej poważna. Szukamy pomocy dla mojego 16-letniego brata i potrzebujemy namiaru na naprawdę dobrego specjalistę, bo dotychczasowe leczenie to porażka. Pomimo stanu portfela, próbowaliśmy nawet prywatnie, niestety, mała miejscowość i nie ma dużo opcji.

Brat jest w kryzysie. Nie zdał klasy, miewa myśli samobójcze. Leki (Seronil, Ketrel) nie pomogły, dowiedziałem się, że to były stosunkowo małe dawki.
Kolejki na NFZ są na lata, a prywatnie trafialiśmy na lekarzy, którzy nie pomogli.

Jesteśmy w stanie dojechać, zapłacić, byleby trafić do kogoś kompetentnego.

Krótka lista objawów, żebyście zrozumieli skalę problemu:
Silne podejrzenie spektrum autyzmu (dawny Asperger):
- Ma ogromne trudności z rozumieniem i stosowaniem się do norm społecznych.
- Zaniedbuje higienę, co prawdopodobnie wynika z nadwrażliwości sensorycznej (na dotyk, wodę, zapachy).
- Ma bardzo wąskie, intensywne zainteresowania, w których osiąga poziom ekspercki. Potrafi zapamiętać ogromne ilości danych na jeden, konkretny temat.
- Wpada w "pętle" – potrafi godzinami oglądać te same materiały w internecie, co go uspokaja.
- Myśli bardzo dosłownie, ma problemy z rozumieniem metafor czy żartów.
- Reaguje katastroficznymi wybuchami złości (tzw. meltdown) na najmniejsze zmiany czy niepowodzenia, po czym potrafi wyzywać i obwiniać wszystkich wokół. Nie zliczę ile razy się rodziny wyrzekał za pierdołę, on nie czuje wagi tych słów.

Ciężka nerwica natręctw (OCD):
- Ma liczne kompulsje i przymusowe rytuały, np. musi symetrycznie czegoś dotknąć, "oddać" dotyk.
- Potrafi "zawiesić się" na jednym temacie i zadawać w kółko te same pytania (podobne, banalne) przez bardzo długi czas. Jakby szukał potwierdzenia tego co myśli.
- Ma fenomenalną pamięć do dawnych urazów i potrafi je wypominać latami z najdrobniejszymi szczegółami - data, co, kto kogo, gdzie.

Inne:
- Agresja słowna, trudności z empatią i rozumieniem uczuć innych.
- Tiki nerwowe, mocne.
- Głęboka apatia i brak motywacji do jakiegokolwiek działania, na pewno jakaś jest do leczenia, ale też epizodami.
- Kłamstwa bez przerwy. O byle co, nie warte podpadania innym na
- ZERO poczucia winy, przynajmniej na start. Typu - nie trafi piłką do bramki? Wina piłki. Po naszych kłótniach i ochłonięciu z nerwów ewentualne przeprosiny to kwestia godzin/dnia. Jednak nie wiem, czy szczere, czy wykalkulowane.

Jednocześnie chcę nadmienić - po przeczytaniu objawów może to się wydawać tragiczne, jednak da się z nim rozmawiać, dogadać, nawet przed psychiatrą wypadł ostatnio całkiem normalnie. Z drugiej strony, często całkiem inaczej odbiera te same słowa niż inni, nie rozumie tego, co się próbuje wytłumaczyć. Wymaga niezliczonych pokładów cierpliwości i pomoc mu to również nasza praca nad sobą, idealni też nie jesteśmy.

KOGO SZUKAMY:
Szukamy psychiatry dzieci i młodzieży, który ma doświadczenie w pracy z "trudnymi przypadkami”. 
Kogoś, kto przeprowadzi porządną, kompleksową diagnozę, a nie tylko wypisze receptę w 5 minut (a potem wystawi ponownie na te same leki za kolejne 300zł).
Każdy namiar jest dla nas na wagę złota. Z góry wielkie dzięki za każdą pomoc.

#psychiatria #psychologia #autyzm #asperger #ocd #nerwica #depresja #lekarz #medycyna #kiciochpyta #pytaniedoeksperta #dzieci #warszawa

PS mam nadzieję, że wybaczycie wspomożenie się AI, ale chciałem to jakoś ładniej ubrać w słowa

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Zaniedbuje higienę, co prawdopodobnie wynika z nadwrażliwości sensorycznej (na dotyk, wodę, zapachy

@mirko_anonim: a spróbujcie np z białym jeleniem albo z tymi kosmetykami dla dzieci z Rossmana, one są bezzapachowe.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: spróbuj poszukać lekarza w fundacjach które zajmują się pomocą osobom ze spektrum. Obczaj lek. Alicję Kosmalską, choć ona jest bardziej ukierunkowana na terapię osób dorosłych z autyzmem to jestem przekonana że zna kogoś kto może pomóc bo aktywnie działa w tym środowisku.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: od siebie mogę dodać by nie isc w takim przypadku do jakiegoś centrum diagnostycznego które zajmuje się autyzmem/ADHD bo dostaniecie sama diagnozę autyzmu/ADHD i tyle a nie o to w tym chodzi, by marnować czas energię i pieniądze po kawałek papieru. Sam autyzm nie skutkuje tym że ktoś dostanie "tabletki na autyzm" bo takich nie ma, jeżeli jest w nim ADHD to na to już są leki. Jest coś
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: hej, w kwestii autyzmu zainteresuj się NAC, melatoniną o przedłużonym uwalnianiu (prawie na pewno ma problemy ze snem), witaminą D3, magnezem+b6 i omega3+6 EPA 2:1 DHA. Dlaczego NAC? Ma obiecujące badania w kwestii zmniejszania stereotypii i zachowań agresywnych. NAC działa glownie w ten sposob ze podnosi poziom GABA który jest zbyt niski u znakomitej większości autystów. Zainteresuj się też czy młody może mieć ADHD typu nieuważnego/mieszanego/nadpobudliwego - bardzo często
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: aha, jeszcze jedno. Też mam autyzm i dopiero paroksetyna mi pomogła po przerobieniu 4-5 innych SSRI. Najsilniej wydłuża czas działania serotoniny w układzie nerwowym w porównaniu do innych SSRI i działa też całkiem dobrze przeciwlękowo, podpytaj psychiatry jak pójdziecie gdzieś z bratem. Mi ten lek bardzo pomaga, bez niego bym był huśtawką emocjonalną.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
Jeśli dotychczasowe leczenie to porażka, to może zacząć szukać innych rozwiązań i skupić się na totalnych podstawach? Warto spróbować, tym bardziej przy tak zaawansowanej chorobie
napisz pw
  • Odpowiedz