Aktywne Wpisy

CzekoDonut +167
Mam nadzieje, że o tej godzinie jest mało osób (OBY!...), bo w formie wyjścia ze strefy komfortu i wyjścia do ludzi publicznie oferuje 500 zł przelane BLIKiem a losowanie dnia 10 maja (ʘ‿ʘ)
Wystarczy dać plusa, jakikolwiek komentarz i zaobserwować mój profil ( specjalnie by było jak najmniej osób xD )
#rozdajo #zadarmo
Wystarczy dać plusa, jakikolwiek komentarz i zaobserwować mój profil ( specjalnie by było jak najmniej osób xD )
#rozdajo #zadarmo
źródło: 5993c2a458fd48d10808504886f227ca
Pobierz
Mexiii +352
Jeśli wiesz co to za logo, to znaczy że kolonoskopia już blisko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#glupiewykopowezabawy #heheszki #cotozalogo #gimbynieznajo
#glupiewykopowezabawy #heheszki #cotozalogo #gimbynieznajo
źródło: image_picker_021D4B63-9072-413A-B882-5B148E073CE9-92950-0000075E5551383F
Pobierz

Mireczki i Mirabelki, piszę z anonimowych, bo sytuacja jest prywatna, a coraz bardziej poważna. Szukamy pomocy dla mojego 16-letniego brata i potrzebujemy namiaru na naprawdę dobrego specjalistę, bo dotychczasowe leczenie to porażka. Pomimo stanu portfela, próbowaliśmy nawet prywatnie, niestety, mała miejscowość i nie ma dużo opcji.
Brat jest w kryzysie. Nie zdał klasy, miewa myśli samobójcze. Leki (Seronil, Ketrel) nie pomogły, dowiedziałem się, że to były stosunkowo małe dawki.
Kolejki na NFZ są na lata, a prywatnie trafialiśmy na lekarzy, którzy nie pomogli.
Jesteśmy w stanie dojechać, zapłacić, byleby trafić do kogoś kompetentnego.
Krótka lista objawów, żebyście zrozumieli skalę problemu:
Silne podejrzenie spektrum autyzmu (dawny Asperger):
- Ma ogromne trudności z rozumieniem i stosowaniem się do norm społecznych.
- Zaniedbuje higienę, co prawdopodobnie wynika z nadwrażliwości sensorycznej (na dotyk, wodę, zapachy).
- Ma bardzo wąskie, intensywne zainteresowania, w których osiąga poziom ekspercki. Potrafi zapamiętać ogromne ilości danych na jeden, konkretny temat.
- Wpada w "pętle" – potrafi godzinami oglądać te same materiały w internecie, co go uspokaja.
- Myśli bardzo dosłownie, ma problemy z rozumieniem metafor czy żartów.
- Reaguje katastroficznymi wybuchami złości (tzw. meltdown) na najmniejsze zmiany czy niepowodzenia, po czym potrafi wyzywać i obwiniać wszystkich wokół. Nie zliczę ile razy się rodziny wyrzekał za pierdołę, on nie czuje wagi tych słów.
Ciężka nerwica natręctw (OCD):
- Ma liczne kompulsje i przymusowe rytuały, np. musi symetrycznie czegoś dotknąć, "oddać" dotyk.
- Potrafi "zawiesić się" na jednym temacie i zadawać w kółko te same pytania (podobne, banalne) przez bardzo długi czas. Jakby szukał potwierdzenia tego co myśli.
- Ma fenomenalną pamięć do dawnych urazów i potrafi je wypominać latami z najdrobniejszymi szczegółami - data, co, kto kogo, gdzie.
Inne:
- Agresja słowna, trudności z empatią i rozumieniem uczuć innych.
- Tiki nerwowe, mocne.
- Głęboka apatia i brak motywacji do jakiegokolwiek działania, na pewno jakaś jest do leczenia, ale też epizodami.
- Kłamstwa bez przerwy. O byle co, nie warte podpadania innym na
- ZERO poczucia winy, przynajmniej na start. Typu - nie trafi piłką do bramki? Wina piłki. Po naszych kłótniach i ochłonięciu z nerwów ewentualne przeprosiny to kwestia godzin/dnia. Jednak nie wiem, czy szczere, czy wykalkulowane.
Jednocześnie chcę nadmienić - po przeczytaniu objawów może to się wydawać tragiczne, jednak da się z nim rozmawiać, dogadać, nawet przed psychiatrą wypadł ostatnio całkiem normalnie. Z drugiej strony, często całkiem inaczej odbiera te same słowa niż inni, nie rozumie tego, co się próbuje wytłumaczyć. Wymaga niezliczonych pokładów cierpliwości i pomoc mu to również nasza praca nad sobą, idealni też nie jesteśmy.
KOGO SZUKAMY:
Szukamy psychiatry dzieci i młodzieży, który ma doświadczenie w pracy z "trudnymi przypadkami”. Kogoś, kto przeprowadzi porządną, kompleksową diagnozę, a nie tylko wypisze receptę w 5 minut (a potem wystawi ponownie na te same leki za kolejne 300zł).
Każdy namiar jest dla nas na wagę złota. Z góry wielkie dzięki za każdą pomoc.
#psychiatria #psychologia #autyzm #asperger #ocd #nerwica #depresja #lekarz #medycyna #kiciochpyta #pytaniedoeksperta #dzieci #warszawa
PS mam nadzieję, że wybaczycie wspomożenie się AI, ale chciałem to jakoś ładniej ubrać w słowa
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
https://www.facebook.com/groups/291297366700476/
@mirko_anonim: a spróbujcie np z białym jeleniem albo z tymi kosmetykami dla dzieci z Rossmana, one są bezzapachowe.
https://www.psychiatriapolska.pl/pdf-152316-104940?filename=Pacjent%20z%20zespolem.pdf
(czasem powoduje zaburzenia apetytu/tycie)
źródło: comment_1649866747eycOTYJDkyJOE0eMpD4Wps (1)
PobierzJeśli dotychczasowe leczenie to porażka, to może zacząć szukać innych rozwiązań i skupić się na totalnych podstawach? Warto spróbować, tym bardziej przy tak zaawansowanej chorobie
napisz pw
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny