Wpis z mikrobloga

✨️ Wyjście z rutyny w pracy - czy to możliwe?
Najgorsze jest to że nie ma na co sie przebranżowić tak na prawdę w 2026... Mam na myśli że na jakieś IT czy medycyne to trzeba mieć jakieś predyspozycje, zresztą na taki lekarski to trzeba wpierw mieć odpowiednią maturę i jeszcze to lubić a dopiero potem wytrwać na studiach. Zresztą jak taki 30+ latek który ma jakieś obowiązki, mało czasu, głowa już nie ta miałby się nagle rzucać i zaczynać coś nowego zwłaszcza tak wymagającego? Większość z nas to zwykli klepacze za 5-6k którzy od lat robili kopiuj-wklej do excela, więc zero skilli poza tym i zero skilli manualnych żeby jakieś prace fizyczne, do których też jednak trzeba mieć smykałke a nie biały kołnierzyk który nigdy się nie wybrudził i ma dwie lewe ręce. A weźmy jeszcze takich gości co mają kredyty, żony, dzieci i nawet 15min spokoju nie maja to już widzę jak taki robi mature z biologii od nowa żeby potem spędzić 10lat na robieniu medycyny z czego za 10 lat to albo się wypali albo AI przejmie medycyne to też trzeba wiedzieć na co postawic.

#praca #it #lekarz #medycyna #studia #pracbaza #korpo #korposwiat #rozwojosobisty

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: pomiędzy lekarzem i programista a minimalną masz całą masę zawodów. To wasz problem ze wszyscy wybieracie zawody sortując po najwyższym wynagrodzeniu, a później płacz o konkurencję/ wypalenia, zamiast robić to do czego ma się predyspozycje i zarabiać w okolicach średniej krajowej.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: znam nie jednego czlowieka ktory sie przebranzawial w wieku 30 lat, a nawet 39, da sie tylko trzeba chciec

jest duzo zawodow "manualnych" ktore nie wymagaja niewiadomo jakiego wyksztalcenia a raczej glowy na karku i zarobi sie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: pomiędzy lekarzem i programista a minimalną masz całą masę zawodów

@Dastamit: Mam ciekawy przykład. Przez lata było tak, że pielęgniarki to słabo opłacany zawód. Nie szanują ich ani pacjenci, ani lekarze, ani politycy, a co jakiś czas strajkują i protestują. A niedawno od znajomej pielęgniarki dowiedziałem się, że wskoczyła w drugi próg, a to oznacza ponad 120k rocznie. Byłem mocno zaskoczony że im się sytuacja aż tak
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: przykładowo wdrozeniowiec SAP z angielskim zarobi tyle co programista/lekarz. Pewnie jest parę innych niszowych zawodów o których mało kto wie a zarabiają kokosy, tylko tam każdy jest na tyle mądry by siedzieć cicho. Jak nie masz predyspozycji to zadowalasz się życiem szaraka za średnie wynagrodzenie. A gdzie to ciężko powiedzieć. Najprościej to próbować robić to samo/coś podobnego tylko nie w korpo ze względu na automatyzację/relokację biznesu tylko w jakieś
  • Odpowiedz