Wpis z mikrobloga

✨️ Dlaczego ludzie boją się mieć dzieci?
Nie rozumiem tego zasłaniania się brakiem dzieci tym że nie są dobre czasy. A kiedy były dobre? Po prostu ludzie nie chcą mieć dzieci a nie jakieś wymówki że "to nie są dobre czasy na posiadanie dziecka". Jak ktoś chce mieć to ma mimo wszystko a nie analizuje albo kalkuluje czy mu to się opłaca (tak jakby dzieci miały się opłacać. Ludzie to chyba bezmyślnie czekają na jakieś mityczne idealne czasy, gdzie praca będzie lekka i dobrze płatna, dużo czasu na wychowanie, zawsze ktoś do pomocy z rodziny, wszędzie blisko, mieszkania za darmo, przedszkola darmowe i całe funkcjonowanie świata dostosowane pod ich dziecko. Zła wiadomość - nigdy tak nie będzie, a będzie jeszcze gorzej niż jest teraz bo peak życia w PL mamy za sobą. Założe się, że nawet jakby były te idealne czasy na dziecko to ci sami ludzie zaczęliby wymyślać inne wymówki..

#demografia #polska #dzieci #antynatalizm #przegryw

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:

a będzie jeszcze gorzej niż jest teraz bo peak życia w PL mamy za sobą.

I dlatego mam sprowadzać na ten świat kolejnego człowieka, żeby męczył się jeszcze gorzej ode mnie (?)
  • Odpowiedz
Założe się, że nawet jakby były te idealne czasy na dziecko to ci sami ludzie zaczęliby wymyślać inne wymówki..

@mirko_anonim: wymówki, mądre i głupie, pojawiają się w odpowiedzi na presję, dopytywanie czy inne męczenie ze strony otoczenia
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
dynamiczny-odkrywca-44: Nie mam w Polsce dzieci i i ich nie zamierzam mieć bo po co w tym kraju wolę wyjechać i tam sobie kogoś poznać i tam mieć tutaj szkoda mi na to czasu , jak ktoś sobie zrobił dzieci w Polsce to gratuluję , większość woli uciec więc w sumie potem takie dziecko też samo zostanie w tej klatce i ucieknie to jaki sens jest tu mieć dzieci ?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
  • Odpowiedz
Dlaczego ludzie boją się mieć dzieci?

@mirko_anonim: dlaczego tagujesz #antynatalizm takie wysrywy o poziomie intelektualnym wieprza rozpłodowego? Gdybyś wiedział, czym jest antynatalizm, rozumiałbyś, że to nie ma nic wspólnego ze strachem. Wytłumaczę zatem na twoim poziomie: antynatalizm to umiejetnosc przewidywania w perspektywie dalszej niż kilka dni do przodu + umiejętności dodawania i odejmowania w zakresie 20.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja mam 2 dzieci ale jakbym była w gównorobocie na zlecenie bez własnego mieszkania (chociaż malutkiego) to też pewnie bym sie nie zdecydowała. Żyjemy nie po to by jakoś przeżyć tylko fajnie jak możemy sobie pozwolić na spokojne życie bez strachu, że jak trzeba będzie pójść do dentysty to nam się miesięczny budżet posypie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Wiem, że odpowiadam na bota do nabijania ruchu na stronie ale jak widzę słowa

peak życia w PL mamy za sobą

to zastanawiam się czy na myśli było kilkunastoprocentowe bezrobocie jeszcze 12 lat temu czy okres korony i związany z tym b----l.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: o rany julek, temat paliwo dla antynatalusów xD Ludzi, którzy co prawda nie mieli nigdy dzieci, a mają z nimi tyle wspólnego co widzieli je kiedyś na weselu kuzyna, ale mają wybitnie mocne przekonania o rodzicielstwie xD

@Tyrande:

I po co? Żeby zaspokoić jakieś zwierzęce instynkty? Żeby miało tyrać na nasze emerytury? Żebym ja nie miała czasu dla siebie?

samo gęste dzisiaj
  • Odpowiedz
o rany julek, temat paliwo dla antynatalusów xD Ludzi, którzy co prawda nie mieli nigdy dzieci, a mają z nimi tyle wspólnego co widzieli je kiedyś na weselu kuzyna, ale mają wybitnie mocne przekonania o rodzicielstwie xD

@whoru: dziecka nie rodziłam. Zawsze mi powtarzali, że mam nie szaleć, bo zamiast rozrywek to będę pchać wózek. I wiesz co? I tak ten wózek pchałam xD Mam dużo młodszą siostrę i pomimo
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Każdy ma własny powód do posiadania lub nieposiadania dzieci. Osobiście nie chcę mieć dzieci bo wygodnie mi się żyję bez nich, tym bardziej że w dzisiejszych czasach rodzicielstwo jest dużo bardziej angażujące i wymagające niż dawniej. Ekonomicznie też by było ciężko, ale nawet jakbym był bogaty to też nie chciałbym ich mieć, z czystej wygody. Ale rozumiem ludzi którzy chcą posiadać dzieci, mają widoczni instynkt którego ja nie chyba
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: no nie wiem przeskok
techn np tel internet pc czy tv
Moto auta 90.00 vs te nowe
mentalny np podejście do pracy studiów
Jest nieduży względne pokolenia naszych dziadków a naszych
  • Odpowiedz
@Tyrande: mental w stylu "mi się w tym kraju, na tym świecie nie chce żyć" generalnie ma większy wpływ na wyniszczenie człowieka niż fakt urodzenia dziecka. No i z takim mentalem lepiej rzeczywiście się nie brać za powoływanie dziecka na świat xd
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 3
przemyślany-buntownik-57: Gadasz głupoty, ludzi dziś nie stać na to co było normalne dla średniej klasy robotnika. Jest najdrożej w historii, jeśli chodzi o to co jest potrzebne do wychowania dziecka, a jednoczesnie poziom życia, żebyś nie był w grupie biedaków podskoczył. Dlatego ludzie nie mają dzieci. Nie każdy ma prezent od rodziny dostaje na wkład własny, działkę, czy możliwość mieszkania u rodziców latami oszczędzania. Kiedyś łatwiej było się dorobić bez kapitału
  • Odpowiedz