Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Stwierdziłam, że znajdę psychologa, bo życie z tymi irracjonalnymi lękami mnie już męczy. Po jakim czasie widać efekty terapi? Na co zwracać uwagę? Jaką terapia Wam pomogła? Jak wyglądają takie sesje? Boję się, ale może życie to ciągły stres i lęki. #nerwica #depresja #psycholog #psychiatra

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Zmienisz się, gdy zmienisz środowisko, a nie kilka myśli zakodowanych w pamięci krótkotrwałej, które po kilku dniach zostaną zastąpione przez treść życia, co będzie oznaczać powrót do stanu początkowego, do chu*ozy. Nawet gdyby najlepsi neuropsychologowie, neuroterapeuci wymazali twoje wspomnienia, zastąpili czymś bardziej pozytywnym to przebywanie w toksycznym środowisku prędzej czy później doprowadzi do ponownej chu*ozy. Po sobie wiem, że czasem to po prosu brak pieniędzy i zajęcia, gdy
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
Anonim (nie OP): Co jest ważne a nie napisałem wcześniej: gdy widzisz np. toksyka to automatycznie uruchamiają się części mózgu z pamięcią o tym osobniku, podświadomość to kalkulator, przenosi pamięć z długoterminowej do krótkoterminowej, a ta wpływa na twoje zachowania tu i teraz. Nie ma toksyka, nie myślisz o nim i pamięć długotrwała o tym osobniku pozostaje nieaktywna, w pamięci krótkotrwałej masz kwiatki bratki słoneczko. Psychoterapia jest przereklamowana, wpływa na pamięć
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: w pełni się zgadzam. Zaburzenia psychiczne (depresja i nerwica) są reakcją na to jakie mamy życie. Życie się psuje to i te zaburzenia się pojawiają. Życie się poprawi to zaburzenia same miną. Jakaś praca z myślami, afirmację, pozytywne myślenie i psychologowie to jest tylko leczenie objawowe, które pomaga może na moment. Tak naprawdę nic nie pomoże i nigdy się z tego nie wyjdzie jeżeli się po prostu nie ogarnie
  • Odpowiedz