Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
26 lat. Mam roztrzaskaną na strzępy psychę... pewnie czołowi psychiatrzy amerykańscy głowiliby się, co w mojej sytuacji powinienem zrobić. To nawet nie tyle że jestem 'przegrywem' - sytuacja jest bardziej skomplikowana. Byłem u całkiem niezłego psychoterapeuty i spotkanie oceniam źle - wyrzuciłem w błoto kilkaset PLN i w zamian otrzymałem jakąś paplaninę i oklepane frazesy, totalna żenada. Moje pytanie brzmi: Co powinienem w tej sytuacji zrobić?
#rozowepaski #niebieskiepaski #psychiatria #psychologia #psychoterapia #medycyna #zdrowie #lekarz #pytanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💌 Nasza rozgłośnia baitowa potrzebuje Twojej pomocy! Wspomóż projekt

• 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: psychoterapeuta =/= psychiatra. Zwykle w ciężkich przypadkach, a wnioskuję z tego co napisałeś, że tak oceniasz swój, najpierw należy wdrożyć farmakoterapię. Dobrze dobrane leki pozwolą Ci się lepiej poczuć i wtedy psychoterapia będzie miała bardziej podatny grunt.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Wielu myśli, że ich sytuacja jest wyjątkowa, bezprecedensowa i świat jeszcze nie znalazł lekarstwa na ich problemy (czasami to podświadomy opór przed rozwiązaniem tych problemów). Otóż nie jest ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A psychoterapeuta po prostu może nie był dla ciebie odpowiedni. Poszukaj innego, poczytaj o różnych nurtach i o tym, na czym polega lecznicze działanie psychoterapii - być może masz niewłaściwe oczekiwania.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: uuuu jesteś taki wyjątkowy, że czołowi amerykańscy psychiatrzy by się głowili LOL. Nie jesteś wyjątkowy, a takich przypadków jak Twój są setki tysięcy. Zacznij od tabletek, a potem psychoterapeuta.
  • Odpowiedz
  • 1
@mirko_anonim znajdź odpowiednia dla siebie osobę.
Protip: nie musi być bezpośrednio dostępna.

To może być kanał z podcastami, webinaria, nagrane wystąpienia. Ksiazki, książki, książki.

Znajdź kogoś kto wzbudzi Twoje zaufanie ( ale nie bezgraniczne) zaczep sie, studiuj, weź do siebie co rezonuje, znajdz kolejna osobe. To jest trudne ale
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Pytanie jaki masz realnie problem i jakiej pomocy potrzebujesz. Pójście sobie do nawet polecanego psychoterapeuty może nic nie dać.
Wymień jakieś dolegliwości i problemy. Będzie można przynajmniej się jakoś odnieść.
  • Odpowiedz
@Clermont: Zmarnowane życie przeważnie bierze się z dwóch powodów: temperament lub wygląd. Przeważnie połączenie tych cech. Są one genetyczne, więc nic z nimi nie zrobisz. I nie da się nie określać swojej wartości na podstawie opinii innych, bo tak działa natura. Dobre geny są promowane, a złe unicestwiane. Wszystko inne to oszukiwanie samego siebie. I tylko siebie, bo innych to kompletnie nie działa. Jeśli ktoś nie ma kolegów, dziewczyny itp.
  • Odpowiedz