Wpis z mikrobloga

✨️ Demografia a emerytury: Gdzie prowadzi nasz system?
#emerytura #zus #demografia

Za 30 lat na jednego pracującego będzie przypadać 1,35 emerytów
Ma to być wręcz tragedia.

Średniowiecze: Chłop utrzymuje żonę i 12 dzieci które przez pierwsze 10-12 lat tylko przeszkadzają zamiast pomagać.

W dobie przemysłu, automatyzacji, Ai: chłop i żona nie da rady utrzymać 0-2 dzieci i 2-3 emerytów

Albo nasza gospodarka jest mniej wydajna niż średniowieczna, albo wyzysk osiągnął niespotykaną skalę.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Tyle, że chłop nie będzie właścicielem mieszkania, zaś za automatyzację i AI będzie musiał płacić korporacją. O ile będzie miał z czego, bo będzie trudniej ze znalezieniem pracy.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: To wcale nie oznacza katastrofy, bo produktywność i technologia sprawiają, że mniej ludzi może utrzymać więcej osób. To nie liczba dzieci czy emerytów jest problemem tylko przestarzały system emerytalny który trzeba dostosować do współczesnej gospodarki
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: po pierwsze w średniowieczu chyba nie było jeszcze Netflixa, thermomixa a i zakupami w Lidlu mogło być ciężko. Taka podpowiedź. Nie wydawaj hajsu na zakupy, czynsz i inne rzeczy jak w średniowieczu to będziesz mógł odkładać ogromne pieniądze na emeryturę. Co Cię powstrzymuje, żeby tak jak w średniowieczu zbudować sobie samemu chatke z byle gówna, samemu organizować sobie żarcie i ubrania zamiast kupować? Pozdrawiam
  • Odpowiedz
Moi rodzice mają dwójkę dzieci, mój ojciec ma czworo rodzeństwa, mój dziadek miał 12 braci. A ja mam zero dzieci, połowa chłopów co znam ze studiów i szkoły średniej nigdy za rękę nie trzymała, niektórzy tylko zostali wybrani i mają żony, kilku miało jakiś związek na etapie szkoła średnia/studia i później już żadna ich nie wybrała.
Jakoś z dwa lata temu jeden z chłopów ze szkoły średniej brał ślub, to była jego
  • Odpowiedz
@olokynsims: Zawsze mogą wybierać te kilka lat starsze ( ͡º ͜ʖ͡º) Kobiet samych jest całe multum, sama dużo takich znam, tylko w większości są dość średniej urody. A na taką żaden przegryw nie spojrzy ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
tylko w większości są dość średniej urody

@arsze_nick: To nigdy nie jest problem wyglądu, to zawsze jest problem głowy. Gdyby było inaczej to połowa moich koleżanek od czasów gimnazjum, szkoły średniej i studiów by nikogo nie znalazła, tymczasem wszystkie znalazły sobie gości na podobnym do siebie poziomie atrakcyjności, są już dawno po ślubie i mają bombelki.
Zresztą statystyki mówią same za siebie, 90% kobiet w Polsce jest w stałych związkach,
  • Odpowiedz