Wpis z mikrobloga

✨️ Czy zawód lekarza zniknie przez AI?
Śmieszy mnie to że niektórzy wróżą koniec eldorado w IT albo naganiają na medycyne. Prawda jest taka że w medycynie informatyzacja wchodzi na pełnej i w przyszłości zawód lekarza wgl nie będzie potrzebny. Teraz AI ma pełną wiedze medyczną a od operacji są już przecież te roboty DaVinci. Zawsze będzie popyt na programistów bo w każdej branży będzie taka sama informatyzacja i potrzebni są ludzie do tego. Większość zawodów będzie zastąpiona albo zautomatyzowana ale do tego potrzebni ludzie do programowania, kontroli czy usprawnień. #it to zawsze będzie żyła złota czy tego chcemy czy nie.

#programista15k #programowanie #rynekit #pracait #praca #korposwiat

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: nie pozwolą na to, programiści uwielbiają ułatwiać sobie życie, poganiać się nawzajem, wywyżaszć itp.

Lekarze chcą pracować dla samej pracy, a nie wykręcać wyniki(chyba, że w PIT) i godnie zarabiać, to nas różni :)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: czekam na opis rezonansu. Rok temu czekałem prawie 3 miesiące (prywatna sieć). Identyfikacja obrazów. Technologia sprzed generatywnego AI. Aż błaga o pełną automatyzację, albo jakieś wstępne filtrowanie, ale nie, w PL kolegium pracowników zakładu pracy chronionej musi się każdemu zdjęciu przyglądać.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Czekam na dzień, gdy AI lekarz powie pacjentowi "rozumiem Twoje obawy, jednak warto byłoby skonsultować się z dietetykiem". Programista naprawi to w kodzie, ale pacjent będzie potrzebował lekarza, który powie "ty musisz schudnąć, bo inaczej będziesz miał drugi zawał", a nie owija w bawełnę. Medycyna to nie dyplomacja, to prawda, która czasem musi być brutalna. AI jest za delikatne. 🙄
  • Odpowiedz
Zawsze będzie popyt na programistów bo w każdej branży będzie taka sama informatyzacja i potrzebni są ludzie do tego.

@mirko_anonim: IMO:
A. Dragan nauczył mnie jednego: jak ktoś pisze: "zawsze"/"nigdy" to przestaję go słuchać, bo najprawdopodobniej - bredzi.
  • Odpowiedz