✨️ Jak rozliczyć podatek z giełdy? Praktyczny przewodnik dla nowicjuszyⒾ W jakich przypadkach muszę rozliczyć podatek z #gielda w zbliżającym się rozliczaniem pitu? 1. Obligacje - wykupuję część swoich obligacji po roku 2. Dywidenda - Otrzymałem dywidendę xtb na zwykłym koncie w xtb 3. Revolut sprzedał mi sam ostatnio wszystkie kryptowaluty. Na tym mam stratę
W których przypadkach muszę robić coś z pitem? Nigdy się nie rozliczałem z giełdy i nie mam pojęcia co zrobić. Czy mogę kliknąć z automatu jak to zawsze robiłem przy wysyłaniu pitu?
@mirko_anonim: 1. Jeśli masz na myśli detaliczne obligacje skarbowe to jest pobierany zryczałtowany podatek, nie trzeba samemu rozliczać. 2. Od dywidendy z polskiej spółki również podatek jest pobierany zryczałtowany i nie trzeba nic robić, natomiast w przypadku dywidendy z zagranicznej spółki koniecznej jest rozliczenie w PIT. 3. Zarówno zakup (za FIAT) jak i sprzedaż (do FIAT) krypto trzeba rozliczać w PIT.
Pracownicy Tymbarka z------------y na produkcji za minimalną, bo ostatnio sprzedaż spadła i nie było na podwyżki i premie świąteczne gdy widzą, że ich pracodawca rzuca milionami na zbiórkę #latwogang #antykapitalizm
Wykop tak linczuje "prezes" fundacji za to że się "zrobiła" a widać że babka serio się angażuje w pomoc tym dzieciakom. Nawet jeżeli zarabia 15k na tym to kto byłby w stanie psychicznie pracować w takim miejscu? #latwogang
W jakich przypadkach muszę rozliczyć podatek z #gielda w zbliżającym się rozliczaniem pitu?
1. Obligacje - wykupuję część swoich obligacji po roku
2. Dywidenda - Otrzymałem dywidendę xtb na zwykłym koncie w xtb
3. Revolut sprzedał mi sam ostatnio wszystkie kryptowaluty. Na tym mam stratę
W których przypadkach muszę robić coś z pitem? Nigdy się nie rozliczałem z giełdy i nie mam pojęcia co zrobić. Czy mogę kliknąć z automatu jak to zawsze robiłem przy wysyłaniu pitu?
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
2. Od dywidendy z polskiej spółki również podatek jest pobierany zryczałtowany i nie trzeba nic robić, natomiast w przypadku dywidendy z zagranicznej spółki koniecznej jest rozliczenie w PIT.
3. Zarówno zakup (za FIAT) jak i sprzedaż (do FIAT) krypto trzeba rozliczać w PIT.