Wpis z mikrobloga

✨️ Jak rozpocząć karierę w IT bez studiów?
Jak wejść do świata IT będąc spoza branży i nie mając studiów IT? Gdzie jest jakiś w miarę łatwy próg wejścia ale osób nietechnicznych? Mam już dość pracy w #korpo gdzie za klikanie w excela i robienia tysiąca szkoleń dostajesz ledwo 5k a jeszcze tną etaty na potęgę. Każdy kto mądrzejszy już dawno uciekł do IT i nawet robienie kwalifikacji księgowych czy menedżerskich nie pomaga żeby ogarnąć w miarę normalną pracę a jeszcze nikt nie chce zdalnej dać. Jak słyszę od programistów ile oni zarabiają w tym samym wieku to żałuje że nie poszedłem dawno do IT...

#naukaprogramowania #programowanie #programista15k #it #rynekit #pracait

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jak wejść do świata IT będąc spoza branży i nie mając studiów IT? Gdzie jest jakiś w miarę łatwy próg wejścia ale osób nietechnicznych?

@mirko_anonim: Spóźniłeś się i to bardzo.
Jesteś nietechniczny, szukasz łatwego progu wejścia, rynek juniorów jest przepełniony, na dodatek zagrożony (nie tylko juniorów).
Szkoda Twojego czasu, lepiej naucz się kafelki kłaść czy coś więcej wyciśniesz niż teraz, prościej się nauczyć, mniejsza konkurencja i mniejsze zagrożenia.

No chyba,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: studia kierunkowe w większości przypadków nie są potrzebne. Liczą się głównie umiejętności i doświadczenie. Ale jak teraz nagle chcesz zostać programistą, to wybrałeś sobie "idealny" moment, by zacząć od zera.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: łatwy próg wejścia to może był 10 lat temu, albo chociaż przed erą AI. Jeśli jesteś juniorem to prawdopodobnie większość wyspecjalizowanych narzędzi AI pod pisanie kodów cie wygryzie bo jest o wiele tańsze, szybsze i nie bierze L4
  • Odpowiedz
@elofrytki: ciekawe nie powiem, nie znam branży totalnie. A jak myślisz, jaka działkę warto uderzać , kursy sobie robić czy studia zacząć? Wiem, że ludzie ciągle piszą że jak ktoś chce dla kasy to powinien to Olac, ale chyba głównie chodzi się dla kasy do roboty. Moja branża to 6 k netto I koniec i zaczyna mnie to męczy już, chciałbym coś zmienić u siebie
  • Odpowiedz