✨️ Jak radzić sobie z kryzysem zawodowym w IT?Ⓘ Zawsze preferowałem spokój w pracy i po pracy, robić swoje i do domu. Dlatego mimo długiego stażu w it jako prosty klepacz kodu i nie miałem zawrotnej kariery czy zarobków. Proste 8-10k na rękę mi starczyło żeby żyć naprawdę na poziomie. Myślałem że osiągnąłem to co chciałem: spokój w pracy, dobre siano. Nie uczyłem się po pracy i nie doszkalalem się, bo po co? Mi nie trzeba było więcej. Ale sielanka się skończyła. Zwolnili mnie 4 miesięce temu, a w it jest teraz prawdziwy exodus. Nie wierzę żeby udało mi się wbic w te branże przy dobie ai. Mam wrażenie że przespalem te lata i nie pomyślałem co dalej. Mam 43 lata. Myślę żeby się przebranżowić ale nie mam pojęcia na co, bo niczego innego nie umiem. Nawet jakbym chciał iść do korpo żeby klepać excela to nawet na takie stanowiska jest też duża konkurencja bo wszyscy tracą pracę. Ageism też może mnie dotyczyć niedługo.
Jadę teraz z żoną na oszczędnościach i tym co ona zarobi, ale budżet nam się rozjeżdża. Rozważam z desperacji pójście na recepcję, magazyn albo cokolwiek podobnego, ale mimo że nie boję się pracy to wiem że będzie ciężko zarobkowo przez to że mam z żoną kredyt. Nie wiem co mam robić dalej, bo mocno podupadłem psychicznie. Są tu osoby w podobnej sytuacji? Jak sobie radzicie? Od 2 miesięcy lecze się psychiatrycznie ale bez rezultatów… depresja i lęki są zbyt silne.
Nie uczyłem się po pracy i nie doszkalalem się, bo po co? Mi nie trzeba było więcej.
To był błąd, teraz widzisz tego efekty. Jeśli robiłeś coś sensownego i masz w tym doświadczenie to jesteś na plus bardziej, niż junior po szkole, jest szansa, że coś znajdziesz, może znajdź póki co na przeczekanie cokolwiek, w między czasie się podszkol i aplikuj jeszcze raz. Na pewno skończyło się eldorado typu,
@mirko_anonim: Może być ciężko w zawodach innych niż lekarz złodziej pieniędzy publicznych. Zostają przemyty, wyłudzenia, kontrabanda... chyba, że masz znajomych w polityce żeby Ci dali np. stanowisko w spółce skarbu państwa. Nie ma w Polsce innych sensownych ścieżek kariery.
@mirko_anonim: nie robiłeś oszczędności przez ten okres?
A co do meritum to największa wada IT. Technologie tak z----------ą, ze po kilku latach robienia tego samego to w sumie cofasz sie do juniora czesto.
Moze szukaj nie tylko klepaczy kodu ale czegos blizej infrastruktury? Tutaj az tak szybko zmiany sie nie dzieją, ale tez ludzie nie zmieniali tak często pracy ( nawet podczas el dorado).
@mirko_anonim: Na ile czasu masz oszczednosci? Ja jak tylko wyczulem kryzys ze 3 lata temu to zaczalem inwestowac co moge, ale troche za pozno na taka rade.
Zawsze preferowałem spokój w pracy i po pracy, robić swoje i do domu. Dlatego mimo długiego stażu w it jako prosty klepacz kodu i nie miałem zawrotnej kariery czy zarobków. Proste 8-10k na rękę mi starczyło żeby żyć naprawdę na poziomie. Myślałem że osiągnąłem to co chciałem: spokój w pracy, dobre siano. Nie uczyłem się po pracy i nie doszkalalem się, bo po co? Mi nie trzeba było więcej.
Ale sielanka się skończyła.
Zwolnili mnie 4 miesięce temu, a w it jest teraz prawdziwy exodus. Nie wierzę żeby udało mi się wbic w te branże przy dobie ai. Mam wrażenie że przespalem te lata i nie pomyślałem co dalej. Mam 43 lata. Myślę żeby się przebranżowić ale nie mam pojęcia na co, bo niczego innego nie umiem. Nawet jakbym chciał iść do korpo żeby klepać excela to nawet na takie stanowiska jest też duża konkurencja bo wszyscy tracą pracę. Ageism też może mnie dotyczyć niedługo.
Jadę teraz z żoną na oszczędnościach i tym co ona zarobi, ale budżet nam się rozjeżdża.
Rozważam z desperacji pójście na recepcję, magazyn albo cokolwiek podobnego, ale mimo że nie boję się pracy to wiem że będzie ciężko zarobkowo przez to że mam z żoną kredyt.
Nie wiem co mam robić dalej, bo mocno podupadłem psychicznie.
Są tu osoby w podobnej sytuacji? Jak sobie radzicie? Od 2 miesięcy lecze się psychiatrycznie ale bez rezultatów… depresja i lęki są zbyt silne.
#programowanie #korposwiat #programista15k #depresja
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
To był błąd, teraz widzisz tego efekty.
Jeśli robiłeś coś sensownego i masz w tym doświadczenie to jesteś na plus bardziej, niż junior po szkole, jest szansa, że coś znajdziesz, może znajdź póki co na przeczekanie cokolwiek, w między czasie się podszkol i aplikuj jeszcze raz. Na pewno skończyło się eldorado typu,
A co do meritum to największa wada IT. Technologie tak z----------ą, ze po kilku latach robienia tego samego to w sumie cofasz sie do juniora czesto.
Moze szukaj nie tylko klepaczy kodu ale czegos blizej infrastruktury? Tutaj az tak szybko zmiany sie nie dzieją, ale tez ludzie nie zmieniali tak często pracy ( nawet podczas el dorado).
@Rudz1elec: xd