Aktywne Wpisy

theqkash +341
Mireczki, zrobiłem sobie domowy FlightRadar na biurko i wrzucam, bo może komuś też się przyda.
Sytuacja znana: coś przelatuje nisko nad chatą, człowiek odpala apkę w telefonie, a tam reklamy, konto premium i "kup subskrypcję żeby zobaczyć wysokość". Stwierdziłem, że nie, i napisałem własny soft na gotową płytkę ESP32 z dotykowym ekranem 7 cali (Waveshare, ~190 zł w Botlandzie czy Kamami, do tego obudowa z drukarki albo z allegro). Nic nie trzeba lutować.
Sytuacja znana: coś przelatuje nisko nad chatą, człowiek odpala apkę w telefonie, a tam reklamy, konto premium i "kup subskrypcję żeby zobaczyć wysokość". Stwierdziłem, że nie, i napisałem własny soft na gotową płytkę ESP32 z dotykowym ekranem 7 cali (Waveshare, ~190 zł w Botlandzie czy Kamami, do tego obudowa z drukarki albo z allegro). Nic nie trzeba lutować.
źródło: esp32
Pobierz
Besalama +96
Od prawie 3 tygodniu chodzę na siłownię I muszę powiedzieć że baby na siłce to porażka. Sama jestem dziewczyną i ubieram się normalnie, luźne spodenki i koszulka bo moim celem na siłce jest ćwiczyć ale inne dziewczyny? Chyba myślą że są w burdelu zamiast na siłowni. I tylko się wypinają. Cringe. Chyba nie ma bardziej zboczonych osób jak baby na siłce. Zazwyczaj wtedy idę poćwiczyć w miejsce gdzie więcej jest facetów niż

Czy u was w pracy ludzie też nie maja instynktu samozachowawczego? Od ponad 5 lat pracuje dla dużej amerykańskiej firmy (Ponad 10 lat w zawodzie) która sprzedaje oprogramowanie do HR i oferuje także usługi bramki płatności na stronie. 3 lata temu dołączył do nas Piotrek, 34 latek który jest seniorem. Przez ostatni rok automatyzuje co się da (Mam wrażenie, że obsesyjnie), wciska AI dosłownie wszędzie: Automatyzacja tasków Jira, Code review, jakieś dokumentacje, bug fixy a nawet tworzenie już nowych featurów z opisów AI itp. Wcale bym się nie zdziwił gdyby była automatyzacja AI w kiblu.
Rok temu, z 20 000 pracowników zostało zwolnionych 2 500, w tym 15 w naszym 120 osobowym pododdziale. Powód? AI.. Po tej akcji naszła mnie rozkmina: Czy oni tam nie mają instynktu samozachowawczego? Firma już miała dwie fale zwolnień przez AI, nie wymagają jakoś wybitnie wdrążania AI tylko podstawowe rzeczy, a Piotrek implementuje AI gdzie tylko się da i jeszcze nam robi 2-3 godzinne spotkania gdzie prawie że robi se dobrze do tych implementacji.
I nie, nie boję się że stracę pracę bo i tak rozkręcam swój "Biznes" który zaczyna mi przynosić prawie tyle samo co zarabiam w aktualnej robocie (Wiadomo, dodatkowa kasa z pracy na etacie zawsze spoko, ale płakać nie będę gdy praca się skończy)
#praca #pracait #korposwiat #programista15k #programowanie #firma #it #komputer #ai #sztucznainteligencja #chatgpt #claude
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
@mirko_anonim: a może właśnie Piotrek chce być brygadzistą tego całego AI i sobie zaklepuje pewne miejsce do ich pilnowania?
To jest klasyczny dylemat więźnia:
* pracownicy opierają się AI: management pokrzyczy, ale co ma zrobić
* pracownicy idą z AI: nikt nie dostanie kary, ale mogą być zwolnienia w przyszłości
* część się buntuje, część nie: jedna część wylatuje, druga zostaje
Być może Piotrek właśnie ratuje cały wasz dział przed outsourcingiem do Indii.
Albo szok i nie dowierzanie ludzie nie lubia wykonywac nudnej powtarzanej pracy stad ta automatyzacja. Albo piotrek czy jak mu tam doszedl do wniosku ze zostaje programista AI i to jego recepta na bezpiecznstwo.
To obrywacie nie za to AI co Piotrek implementuje, tylko za sytuację rynkową i AI hype. Wyceny wszystkich SaaSów poleciały na pysk, trochę też spadła przychodowość. Bo wszyscy uważają ze teraz SaaSa to można zvibecodować i każda firma będzie generowała własne, więc saas się nie będzie sprzedawał.
Co oczywiście jest bzdurą.
W skrócie - to nie wy
@hpiotrekh Wątpie. Główna platforma ma już swoje implementacje AI i osoby odpowiedzialne za to. Właśnie z tej góry odpowiedzialnej za AI przyszło kilka instrukcji do naszego działu. Piotrek nowe implementacje wymyśla sam
@Saly On ma fun z implementowania najgorszych możliwych i uciążliwych rzeczy. Teraz