Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy ktoś tu pracuje albo miał rozmowę w #google ?
Wysyłałem już CV kilka razy i zawsze jestem odrzucany bez nawet jakiegokolwiek kontaktu. Aplikowałem na takie stanowiska gdzie naprawdę spełniam wymagania Preferred (oprócz master/phd) i nic.
Wydaje mi się, że pracowałem z fajnymi technologiami no i też w dużych korpo, nie żadne noname januszexy, mam też LinkedIn z rekomendacjami.
Jedynie co mi przychodzi do głowy to kwestia edukacji, skończyłem jedynie licencjat (magisterka w trakcie ale nie dokończona) i to nie na jakiejś topowej uczelni, ale czy to jest aż taki dealbreaker przy kilkuletnim doświadczeniu żeby nawet nie mieć telefonu/maila od HR?
#pracait #programista15k #korposwiat

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

westia edukacji, skończyłem jedynie licencjat (magisterka w trakcie ale nie dokończona) i to nie na jakiejś topowej uczelni, ale czy to jest aż taki dealbreaker przy kilkuletnim doświadczeniu żeby nawet nie mieć telefonu/maila od HR?

@mirko_anonim: a znasz kogoś kto pracuje w google? tzn kogo szukają w ogóle do tego oddziału, może samych klepaczy, dzieciaków z wysoką rotacją, a nie wymiataczy
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Google ma wysoką rotację i jeszcze wyższą renomę, pierwotnie będą pewnie oni szukać ludzi z zaprzyjaźnionych uczelni i mają w czym wybierać. Też aplikowałem jak kończyłem magisterkę na uczelni z jednym z najlepszych CS na świecie i to samo, jedynie mail, że odrzucają. Zakładam, że szukają głównie młodych osób po stażach w big-techach (tanich i doświadczonych), a jeśli zatrudniają kogoś starszego rangą, to raczej musi albo przechodzić z podobnej
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: mnie na rozmowę zapraszali kilka razy raz poszedłem i powiedziałem im że nie mam pojęcia o żadnej z technologii w której pracują koniec rozmowy. Miesiąc potem zaproszenie na następną xd
Może cv - dobre studia ze sztuczną inteligencją, praca magisterska w tymże temacie + kilka fajnych miejsc pracy np w security.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jak kilka to wygląda na to że to jest nowa rzeczywistość, znajomy na ~50 CVek dostał z 6 odpowiedzi i były z tego 3 rozmowy. Pokaż CVke jeśli się nie boisz, z pozamazywanymi danymi - to może coś podpowiemy, ale generalnie to spamuj rekrutacje. Teraz po prostu jest bida.
  • Odpowiedz
@TomSz: Nie chcę dokładnie pisać aby dało się mnie rozpoznać, ale pracuję w "mniejszej" firmie która może być zaliczona do big-techa z oddziałami na całym świecie. Jestem ML research inżynierem, i próbuję wreszcie zastąpić ludzi przy pomocy AI ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Jestem ML research inżynierem, i próbuję wreszcie zastąpić ludzi przy pomocy AI ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Bejro: to CRUDowcy tu Cie nienawidzą
  • Odpowiedz
Jedynie co mi przychodzi do głowy to kwestia edukacji, skończyłem jedynie licencjat (magisterka w trakcie ale nie dokończona) i to nie na jakiejś topowej uczelni, ale czy to jest aż taki dealbreaker przy kilkuletnim doświadczeniu żeby nawet nie mieć telefonu/maila od HR?

@mirko_anonim: w nowej rzeczywistości może być. Boleśnie są weryfikowane te teorie, jakoby studia były zbędne. One zawsze były zabezpieczeniem na ciężkie czasy, nie na eldorado.
  • Odpowiedz
@TomSz: Celujemy w naukowców, ale w sumie to bardziej taka pomoc dla nich. Pracuję nad systemem który ma wydobywać wiedzę z prac naukowych aby tworzyć bazy wiedzy na podstawie których można wyciągać wnioski dotyczące całych zbiorów publikacji.
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim Mam commity do open source. Robiłem projekt z Google. Zdziwiłem się jak dużo jest tam pracowników rosyjskojęzycznych. Z tymi ludźmi nie da się współpracować. Oni nie są w stanie oszacować kosztów do wartości. Inna skala. Im nieznana.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nie masz magisterki. Odrzuca Cie od razu automat. Pytałem się rekruterki i magisterka z it to must have. Ja sam mam mgr inz. ale nie z it i powiedziała, że chciałaby zobaczyć program studiów, czy może podpiąć pod IT.
  • Odpowiedz