Wpis z mikrobloga

✨️ Jak radzić sobie z problemami neurologicznymi?
Mirki, piszę w nietypowej sprawie.
Jestem chory ale nie jest to prośba o wsparcie finansowe. Generalnie od lat borykam się z problemami które manifestują się w obszarze neurologii. Od dziecka miałem nieprawidłowości metaboliczne, nadciśnienie i podniesiony ALT już w podstawówce (co ignorowano), mimo tego, że nie byłem otyły. Od lat też towarzyszyła mi mgła mózgowa i uczucie lewitacji początkiem dnia, potęgowana posiłkami. W wieku 27 lat miałem atak TIA, który poprzedzały silne objawy neurologiczne wieczorami i innego typu objawy przez kilka miesięcy później. 37 lat po podrażnieniu nerwu błędnego w gardle palcem doszło do niewyjaśnionej w charakterze zapaści z mnogością zaburzeń, która owocowała przewracaniem się na boki po kilku dniach - zdiagnozowano udar móżdżku i rdzenia przedłużonego. Po kilku miesiącach wróciłem do starej formy. Po jakimś czasie wszedłem na diete ketogeniczną, która dała fajne efekty obniżając moją wagę o prawie 20kg, likwidując stłuszczenie, normalizując ciśnienie (spadek o 20 kresek) i obniżając enzymy wątrobowe. Niestety po pewnym czasie pojawiły się zaburzenia równowagi w postaci uczucia pływania w spoczynku. Zastosowałem IPP ponieważ mam również refluks, którego na diecie wcześniej nie musiałem kontrolować, zaburzenia te przekształciły się w permanentne statyczne zaburzenia równowagi. Dodatkowo odczuwam inne problemy neurologiczne, parestezje i fascykulacje w nogach, zdarza się słabość na granicy "bezpieczeństwa", czyli krok od omdlenia.
Moim celem tutaj nie jest prośba o to by z tego pobieżnego opisu ktoś dał mi gotową diagnozę ale proszę was o radę co robić.
Mam 2 małych dzieci, 1 poniżej roku, małżonka nie ma prawa jazdy. Mimo problemów na granicy wytrzymałości muszę pracować i spełniać obowiązki, najgorsze są podróże, np. boję się za każdym razem, że nie będę w stanie wrócić z zakupów do domu. Przestałem chodzić do lekarzy, usiłuję diagnozować się na własną rękę, ich pomysły do nikąd nie prowadzą, nie mam tez siły stać godzinami po przychodniach, i tak ostatnimi laty przepaliłem na to masę godzin.
Czy znacie jakiś sposób, albo jakiegoś lekarza, który jest w stanie poprowadzić diagnostykę. Może wiecie jak dostać się na oddział, jak umożliwić sobie jakieś wyjście. Potrzebuje jakiejś diagnozy bo jestem w pułapce, system nie oferuje mi nic albo terminy wizyt za rok, prywatne porady też nic nie wnoszą. Wydaję pieniądze na diagnostykę na własną rękę.

Można pisać poufne wiadomości na mirko.anonim.50@gmail.com.

#zdrowie #rzeszow #neurologia #endokrynologia #pomocy

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Mogłeś mieć jakiś obiektywny stan pogorszenia zdrowia a potem się nakręcić i reszta objawów przyszła sama. Być może spora część tych objawów to somaty w zaostrzonych zaburzeniach lękowych. Imo koniecznie do wykluczenia tło psychiczne.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Zdaje się, że jest stabilnie niska. Długotrwały duży wysiłek w stylu jazdy na rowerku z zauważalnym obciążeniem raczej nie wchodzi w grę, mięśnie wchodzą w jakiś głód czy słabość, coś blisko bólu. Krótkie wejście po schodach na 2gie piętro raczej nie stanowi kłopotu.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @festinalente333:
Przez lata przeleciałem też wiele ścieżek leczenia, również psychiatrycznego. Fakt, pewnie strigerowałem się psychicznie i jest tam jakiś komponent więc pójdę do lekarza po wenlafaksynę (chyba jedyne SSRI którego korzyści były kiedyś dla mnie większe niż koszty).
Mam wrażenie, że medycyna bardzo mało wie o tym co potrafi nerw błędny i co powoduje podrażniony refluksem gardłowo-krtaniowym po latach. Moja teoria wynika z moich obserwacji
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Psychiatra to dobry pomysł. Natomiast jeśli się lękowo nakręciłeś, to pomyśl przede wszystkim o terapii poznawczo-behawioralnej, bo zamiast zaleczenia objawów lekami, warto poznac przyczynę Twojego stanu, świadomie z niego wyjść i zapobiegać nawrotom takich nerwicowych historii.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @festinalente333:
Sytuacja nie jest moim zdaniem wywołana objawami psychosomatycznymi, może mieć taki komponent w jakiejś części. Niestety tego się nie da udowodnić. Wariata robili ze mnie nagminnie, wyśmiali mnie również po udarze, dopiero wyniki MRI spowodowały, że z grupy clownów lekarze na oddziale zmienili się w grupę mimów. Najpierw było śmiesznie potem nie potrafili nic powiedzieć. Mam symptomy "łagodnej" dysautonomii (stymulacja elektrodą tVNS nerwu błędnego
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Co do terapii poznawczo-behawioralnej to uczestniczyłem jeszcze jakiś czas temu gdy objawy miały jeszcze inny charakter. To była niebywała strata czasu i pieniędzy. Wszystkie moje opinie są podparte moimi doświadczeniami i wiedzą, którą udało mi się zdobyć w jakimś obszarze. Próby udowadniania tego, że opinie te są nieprawidłowe w oparciu o brak jakichkolwiek argumentów merytorycznych brzmi jak zabawa dla średnio-ogarniętych pacjentów. Dieta ketogeniczna wyleczyła tamte objawy, co
  • Odpowiedz