Wpis z mikrobloga

✨️ Trudności w zatrudnianiu programistów w IT: Czy to naprawdę problem rynku?
Tyle słyszę o tym jak ciężko znaleźć pracę w IT, tymczasem szukamy do mojego zespołu 2-3 programistów od ponad roku.
Podam statystyki jak to wygląda mniej więcej z perspektywy Team Leadera, który przeprowadza rozmowy techniczne.

1. Na rozmowę zaprosiliśmy przez ten czas ok. 40 osób.
2. Ok. połowa z nich ewidentnie nakłamała w CV, najlepsze że niektórzy zapomnieli o tym i gdy opowiadali o swoim doświadczeniu, okazywało się, że tak naprawdę we wpisanych technologiach nie pisał.
3. Z pozostałych 20, ok. 5 słabo sobie poradziło z pytania teoretycznymi (nic trudnego, żadne algorytmy czy grafy tylko podstawy inżynierii oprogramowania).
4. Z pozostałych 15, ok. 8 nie umiało zrobić najprostszego zadania. Niektórzy nawet nie umieli napisać pętli.
5. Z pozostałych 7, ok. 3 nie umiało napisać najprostszego zapytania w MySQL - zwykły SELECT z JOINem.
6. Z pozostałych 5, 1 powiedział na końcu rozmowy, że myślał że nie doczytał naszej oferty i myślałem że jest full remote i przez to rezygnuje.
7. Pozostałych 4 dostało od nas ofertę w ciągu 3-4 dni.
8. 2 z nich znalazło sobie już pracę gdzie indziej. Przyjęliśmy dwóch.
9. Z tych dwóch, jednego wyrzuciliśmy po 3 miesiącach bo robił OE w kilku firmach i najprostsze zadania schodziły mu bardzo długo, szczególnie gdy pracował z domu (a mamy hybrydę 2 dni z biura, 3 dni z domu).
10. Został jeden, na razie jesteśmy z niego zadowoleni, ale to dopiero miesiąc.

40 rozmów, mnóstwo przepalonego czasu mojego, HR itd. Udało się zatrudnić tylko 1 osobę.

Poziom programistów szukających pracy jest moim zdaniem tragiczny. Moim zdaniem jeśli nie możesz znaleźć pracy przez długi czas to
a) masz kijowe CV
b) jesteś po prostu słaby. Zauważyłem pewną zależność, że najsłabsi są ci, którzy wchodzili na rynek w latach 2020-2022 kiedy był boom i przyjmowali każdego po bootcampie.

#pracait #pracbaza #programowanie #programista15k #praca #java #korposwiat

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: moze byc tez tak ze wasz proces rekrutacji nie byl optymalny jezeli chodzi o odpytywanie i zadania. Wiem ze dla Ciebie to sa podstawy, ale wez pod uwage ze ktos nawet z dużym doświadczeniem nie uzywa na codzien teorii ze studiow i po ilus latach sie zapomina. Do tego dochodzi czasem ogromny stres który powoduje ze po prostu zapominasz nawet prostych rzeczy. Poprawne podejscie to stworzenie warunkow testu zgodnych
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: a może po prostu słabo płacicie jak na jeszcze niedawne realia rynku i jest grą na przeczekanie - ci bardziej ogarnięci na razie jeszcze nie są zainteresowani waszą ofertą zarobkową. Aplikują ci, którzy doskonale wiedzą że się nie nadaja, więc niższa pensja jest dla nich szansą
  • Odpowiedz
przyczyna jest prosta. Programista jest zazwyczaj przeświadczony o swojej wszechwiedzy i zwyczajnie nie przygotowują się do rozmów, szczególnie do takich śmietników dla jakiego ty pracujesz.

@frankfuterkaZkurczaka: to doslownie ja a potem robiłem yyyy przy najprostszych podstawach i traciłem dobre oferty
  • Odpowiedz
5. Z pozostałych 7, ok. 3 nie umiało napisać najprostszego zapytania w MySQL - zwykły SELECT z JOINem.

@mirko_anonim: Rozumiem, że to jest coś co się u was robi na co dzień w ramach technologii? J co prawda sqlite używam, ale zapytania z joinem to nie widziałem od lat, taka specyfika pracy, ale jakby trzeba zrobić to co to za problem sprawdzić na wikibooks czy gdziekolwiek jak się je tworzy?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: To jest bez znaczenia jaki jest poziom programistów. Jak jest tych czterdziestu a tylko dwa miejsca pracy to tylko dwóch dostanie pracę, reszta dalej na bezrobociu. A pracę chce mieć każdy. Jest taka opcja, że wielu kandydatów podchodzi olewczo do rekrutacji, bo wiedzą że są zwykłym kretynizmem i że szanse na pracę i tak są bliskie zeru. Jak się rekrutuje seniora, to zadania testowe w stylu pętle, SQL są
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ten post potwierdza że rekrutacje do IT to żałość i kilometr mułu. Ostatnio byłem testowo na jednej rozmowie i bardziej admin here i gostek mnie pyta o komendę w powershellu, gdzie powiedziałem co ona robi, ale że nie pamiętam parametrów. Ogólnie to od dłuższego czasu siedzę bardziej w Linuxach, ale sprawdzenie jak ta komenda wygląda to jest 5 sekund w dokumentacji, poza tym znałem ja po takim czasie więc
  • Odpowiedz
@Azurusek zwłaszcza że teraz takie rzeczy to Claude pisze, a ty musisz sprawdzic czy poprawnie. Pytanie o pisanie kodu obecnie nie ma sensu kompletnie. Jak juz to pokazac kod i żeby kandydat wyjasnil co jest nie tak
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Mam wrażenie, że tylko programiści dali se tak napluć w mordę, żeby do standardu sprowadzić odpytki na rozmowach kwalifikacyjnych. Nic bardziej nie wkur*a niż "zagadki" na rozmowach.

Piszę z innej branży, bo HRy na programistach nauczyły się tego debilizmu. Żalę się na was. Jak Wy z godnością spoglądacie w lustro, gdy po X latach praktyki w zawodzie, jakiś publikacjach etc. ktoś Wam łamigłówki zadaje na rozmowach o pracę xD
  • Odpowiedz
@j557: 100% racji. Przecież można zaprojektować zadania rekrutacyjne, gdzie nawet 100% kodu wypluje mu AI, a kandydata można podpytywać czy rozumie wdrożenie, zagrożenia, skalowalność, ogólnie dobre wzorce na podstawie tego kodu. Czyli coś, co odróżnia (jeszcze) programistów od reszty ludzi.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: pytanie kogo szukacie. Jeżeli zwykły Dev to w sumie normalna rekrutacja i raczej spodziewane wyniki. Jeżeli narzekacie, że macie mało ogarniętych ludzi to zmieniłbym rekrutacje. Senior, Tech Lead czy CTO albo inny staff nie koniecznie będzie chciał przez taki schemat przechodzić
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Na to może coś jest źle po waszej stronie, jak szukacie mida-seniora to płacicie chociaż 25-30k w przypadku UoP lub 30-35k na B2B? Jeśli nie to nikogo ciekawego nie znajdziecie nawet przez 10 lat.
  • Odpowiedz
3. Z pozostałych 20, ok. 5 słabo sobie poradziło z pytania teoretycznymi (nic trudnego, żadne algorytmy czy grafy tylko podstawy inżynierii oprogramowania).

@mirko_anonim: Ciekaw jestem, jak bardzo oderwane od rzeczywistej pracy były te pytania o "podstawy inżynierii programowania".

4. Z pozostałych 15, ok. 8 nie umiało zrobić najprostszego zadania. Niektórzy nawet nie umieli napisać pętli.

5. Z pozostałych 7, ok. 3 nie umiało napisać najprostszego zapytania w MySQL - zwykły
  • Odpowiedz
Za coś takiego jestem niżej w hierarchii niż osoba która odpowiedziała dobrze.

@Azurusek: Skąd wiesz, że przez to?

Mam na rozmowach mase nieogarniętych ludzi, komunikacyjnie leżą, brak kultury, odpadają, bo przez podstawowe braki i jestem pewien, że później myślą, że to dlatego, że nie rozumieli jakiejś pierdoły o Dockerze.
Co jest bzdurą, bo przynajmniej w ogólnej części technicznej błądze raczej po zagadnieniach i szukamy troche "wspólnego tematu", w który da
  • Odpowiedz