Aktywne Wpisy
Whiskeyjack29 +902
Mirki, byłem u dermatologa. Prywatnie, 400 zł / 15 minut, standardowo. Wchodzę, pytam o znamiona – pan doktor łaskawie zerka, mruczy coś pod nosem, zero konkretów, atmosfera jak na przesłuchaniu. No ale skoro już siedzę u DERMATOLOGA to pytam jeszcze o skórę głowy i włosy. Odpowiedź zdawkowa, ledwo dwa zdania.
Idę zapłacić. Rachunek: 600 zł. Ja zdziwiony mówię że wizyta kosztuje 400 zł, a pani na recepcji na to że pan doktor wpisał
Idę zapłacić. Rachunek: 600 zł. Ja zdziwiony mówię że wizyta kosztuje 400 zł, a pani na recepcji na to że pan doktor wpisał

Salido +181
Minął 4. (z 67) dzień wakacji.
W ciągu ostatniej doby miało miejsce 6 wypadków śmiertelnych w których zginęło 6 osób.
20 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
20 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji.
W ciągu ostatniej doby miało miejsce 6 wypadków śmiertelnych w których zginęło 6 osób.
20 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
20 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji.
źródło: 1-453841-56
Pobierz

Niedawno sie dowiedzialem, ze jestem chyba rezydentem podatkowym USA. Tak urodzilem sie w usa, ale od gowniaka mieszkam w Polsce.
Ciekawi mnie (poza tym, ze musze zaplacic zalegle podatki do IRS), czy jesli nie planuje tam nigdy jechac, to czy moge miec "jakies benefity" z tego? NIe koniecznie chodzi mi o emeryture (tego akurat nie moge miec) ale cos, co np. inni ludzie by skorzystali na moim miejscu. Szukam plusow tej niezwkle stresujacej sytuacji dla mnie.
To co mi przychodzi do głowy
1) W każdym momencie moge sie udac na podroz do USA
2) jesli bym chcial, to moglbym tam pracowac (niespecjalnie mnie ciagnie ale moze cos mi sie kiedys odmieni)
I w sumie tutaj kończą mi się pomysły.
jedyne co mi przychodzi do głowy, że może jakiś dostęp do #gielda , ich kont maklerskich czy coś czego nie ma na naszym rynku? Tutaj liczę na Waszą pomoc chłopaki z tagu. Moze jest tam jakis IKE czy inny IKZE? Z tego co wiem, to nie ma.
Bo aktualnie to mam duzo wiecej problemow z tym obywatelstwem i nie moge spac dobrze od kilku dni. Szukam plusow sytuacji, bo moze mam dostep albo jakas mozliwosc, ktorej nie-obywatel nie posiada.
#polska #usa #obywatelstwo #podatki #prawo #podrozujzwykopem #podroze #kiciochpyta #swiat
P.S. Zrezygnowanie z obywatelstwa i tak wymaga oplacenia wszystkich podatkow do IRS oraz oplaty manipulacyjnej 2500 USD czy jakos tak. :) Narazie staram sie ominac ten scenariusz, bo moze sa jakies plusy mojej sytuacji.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord
❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt
Mam tylko jakąś kartkę która leży gdzieś u rodziców, nigdy nie wyrabiałem paszportu itp.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta