Wpis z mikrobloga

✨️ Jakie korzyści może przynieść obywatelstwo USA dla rezydenta podatkowego?
Niedawno sie dowiedzialem, ze jestem chyba rezydentem podatkowym USA. Tak urodzilem sie w usa, ale od gowniaka mieszkam w Polsce.

Ciekawi mnie (poza tym, ze musze zaplacic zalegle podatki do IRS), czy jesli nie planuje tam nigdy jechac, to czy moge miec "jakies benefity" z tego? NIe koniecznie chodzi mi o emeryture (tego akurat nie moge miec) ale cos, co np. inni ludzie by skorzystali na moim miejscu. Szukam plusow tej niezwkle stresujacej sytuacji dla mnie.

To co mi przychodzi do głowy
1) W każdym momencie moge sie udac na podroz do USA
2) jesli bym chcial, to moglbym tam pracowac (niespecjalnie mnie ciagnie ale moze cos mi sie kiedys odmieni)

I w sumie tutaj kończą mi się pomysły.

jedyne co mi przychodzi do głowy, że może jakiś dostęp do #gielda , ich kont maklerskich czy coś czego nie ma na naszym rynku? Tutaj liczę na Waszą pomoc chłopaki z tagu. Moze jest tam jakis IKE czy inny IKZE? Z tego co wiem, to nie ma.

Bo aktualnie to mam duzo wiecej problemow z tym obywatelstwem i nie moge spac dobrze od kilku dni. Szukam plusow sytuacji, bo moze mam dostep albo jakas mozliwosc, ktorej nie-obywatel nie posiada.

#polska #usa #obywatelstwo #podatki #prawo #podrozujzwykopem #podroze #kiciochpyta #swiat

P.S. Zrezygnowanie z obywatelstwa i tak wymaga oplacenia wszystkich podatkow do IRS oraz oplaty manipulacyjnej 2500 USD czy jakos tak. :) Narazie staram sie ominac ten scenariusz, bo moze sa jakies plusy mojej sytuacji.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: jako obywatel USA misi płci podatki w USA, lepiej nie być rezydentem podatkowym jak się nie chce mieszkać w USA . Dlatego Tina turner zrezygnowała z obywatelstwa
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
lojalny-nomada-42: Ciekawe. Ja tez urodziłem się w usa, ale jakoś jak miałem rok rodzice wrócili i tematu nie ma. I co, mam niby płacić jakieś podatki tam? Nigdy tam nie byłem i nie zamierzam raczej, biedak here.
Mam tylko jakąś kartkę która leży gdzieś u rodziców, nigdy nie wyrabiałem paszportu itp.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
intuicyjny-wizjoner-58: Z giełda możesz mieć trochę problem. Nie założysz sobie konta u np. Naszego rodzimego maklera xtb. Mam bliska osobe w podobnej sytuacji, księgowy polecil jej IBKR. Jeśli pracujesz i mieszkasz w Polsce to podczas rejestracji z tego co pamiętam to podajesz polskie obywatelstwo a następnie drugie i wpisujesz SSN. Możesz miec dostep np. do jakis etf niedostępnych w europie. Z ike i ikze to oni maja chyba tylko cos takiego
  • Odpowiedz