Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Widzicie jakieś realne zalety low-fat (ok. 50g T) względem low-carb (ok. 100g W) na redukcji lub na odwrót?
Apetyt był ten sam mimo, że na low-carb niby ma być mniejszy.
Energia była ta sama mimo, że na low-fat niby ma być większa.
Żadna z nich nie jest też subiektywnie bardziej uciążliwa od drugiej.

Zalety diety jakie zauważyłem
Low-fat: minimalna ilość tłusczu => jest mniej smaczna => trochę łatwiej mniej jeść
Low-carb: spadnie na początku 2 kg masy ciała więcej niż na low-fat inb4 to nie tłuszcz

A poza tym to jeden pies, nie rozumiem tych wojen dietowych xD

#dieta #redukcja #odchudzanie #mirkokoksy #mikrokoksy #silownia

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Najoptymalniejsza dla większości ludzi będzie 1,8-2,4g białka, 0,6-0,8t, reszt ww, tak samo na redukcji, jak i na okresie budowania masy mięśniowej.
  • Odpowiedz
@Lewusx: żadne oficjalne zalecenia nie podają ilości tłuszczu w diecie w g/kg mc za to wskazują na udział procentowy 20-35%.

@mirko_anonim Widac albo nie miałeś dużego deficytu, albo za słabe treningi. W niektórych okresach różnice robi 50g ww które często dawałem kosztem białka bo tłuszcz byl już na zero tzn. Nie dało się go bardziej obciąć ponad to co chude produkty dostarczają.
  • Odpowiedz
@Inozythol: A wiesz że nie trzeba przestrzegać oficjalnych zaleceń żeby mieć efekty? xD

Nawet jakby ktoś okresowo miał mniej niż 20% fatu w diecie to nie umrze, ludzie, redukując macie zapas tłuszczu, ciało sobie poradzi.
  • Odpowiedz
@Lewusx: Sam o tym wspomniałem co do ilości tluszczow w okresie redukcji np.
Natomiast jeśli chodzi o efekty i zalecenia owszem, tylko wydając zalecenia komuś powinno się to robić w oparciu o coś. W tym wypadku o zalecenia, które nie są sformułowane na bazie jakichś tam wymysłów. Bo jak pytam skąd te 0.8g i ciągnę temat to się okazuje, że tak się przyjęło, bo ktoś kiedyś tak napisał xD
  • Odpowiedz
@Inozythol: Może wymyśl, ale po prostu widzę, że na takich makrosach jest optymalnie. Mam ludzi którzy preferują większą ilość tłuszczu, 1-1,2g na kg masy ciała. Mam chłopaków masujących na 5000kcal + i wtedy też jedzą po 1,5g tłuszczu.

Różne są sytuacje, ale to co napisałem wyżej to DLA MNIE, taki idealny scenariusz.
  • Odpowiedz
@Lewusx: Ja nie neguje tego. Tylko wydając komuś zalecenia warto mieć większą próbkę niż 10 czy nawet 1000 swoich podopiecznych. I takie rekomendacje płyną prosto od instytow które się tym zajmują, nawet jakby je zawezic do sportowych to masz setki tysięcy sportowców do których są kierowane. Ty jako trener indywidualnie te zalecenia pwrsonalizujesz, zmieniasz czy modyfikujesz wedle swojej wiedzy i doświadczenia i z tym nikt nie dyskutuje. Chodzi o wytyczne
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Mnie tam to śmieszy ta wielką wojna z jednej strony barykady oskarki jedzą 20g tłuszczu dziennie bo ich idol tak powiedział z drugiej się naogladają ketoświrów i wywalają węgle, a efekty któregokolwiek podejścia nie są znaczące lepsze niż zwykła zrównoważona dieta bez szczególnych udziwnień
  • Odpowiedz