Wpis z mikrobloga

✨️ Czemu hejtujemy osoby wierzące?
Czemu zazwyczaj hejtuje się osoby wierzące? Ja nigdy nie byłem wierzący ale generalnie z wiekiem jak widzę to tempo życia, praca, nowe technologie, rozwój, AI to wcale się nie dziwię że ktoś poczuje zewnętrznego bodźca żeby zachować spokój albo świadomość że ktoś nad nim czuwa. Znam np ludzi którzy bardzo dużo pracują, ogarniają skomplikowane tematy ale muszą to rozładować w alko albo inne u----i. To chyba lepiej i zdrowiej mieć oparcie w jakiejś religii. Ja myślę że człowiek jest nadal prostą istotą ale tempo życia jest tak duże że mózg nie nadąża za tym i wariuje. Sporo osób teraz ma problemy psychiczne a jeszcze izolacja, #samotnosc, życie w sieci, #socialmedia.

#religia #chrzescijanstwo #katolicyzm #przegryw #depresja #kosciol #psychologia #zdrowie #psychiatra

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: ja miałem etap w życiu, jako nastolatek że byłem wojującym ateistą z dużą pogardą do ludzi wierzących.
U mnie to wynikało z tego że było mi głupio że kiedyś byłem wierzący i chciałem w taki sposób jakoś oficjalnie pożegnać się z tym.
Dodatkowo szczerze uważałem wiarę w wydaniu katolickim za bardzo szkodliwą a instytucje kościoła za organizację zbrodniczą.
Do tego jeszcze chęć bycia edżi - no i właśnie ten
  • Odpowiedz
Czemu zazwyczaj hejtuje się osoby wierzące?

@mirko_anonim: Myślę, że często nie chodzi o samą wiarę, tylko o hipokryzję. Jeśli ktoś publicznie podkreśla, że jest wierzący i poucza innych, to ludzie naturalnie oczekują, że będzie też żył zgodnie z zasadami, które głosi. A kiedy pojawia się ogromny rozdźwięk między deklaracjami a rzeczywistością, rodzi się frustracja i krytyka. Kryzys zaufania wobec Kościoła też nie wziął się znikąd. Wiele osób widzi, że nawet
  • Odpowiedz